Huisgemaakt brood    (basisrecept)

Huisgemaakt brood (basisrecept)

Prep

1 hr

Ingredients

verse gist of 3 pakjes gist a 7g 50 g
30 g honing
lauwwarmwater 6 dl
bloem 1 kg
zout 30 g

Bereiding huisgemaakt brood

 

  • Wij nemen gedroogde gist
  • Zorg voor een schone bank maak een bultje van de bloem, zout en de gist
  • Maak er een kuiltje en voeg de honing daar in
  • Voeg dan beetje bij beetje het lauwwarme water toe en begin van binnen uit langzaam de bloem erdoor te roeren, kneden
  • Heb je al het water toe gevoegd, dan komt het leukste: het kneden
  • dan g je rollen, duwen, omvouwen..ga gewoon je gang tot ca. 5 minuten tot er een mooi deegje ontstaat
  • Ga nu het deeg portioneeren en inkerven
  • Zet het deeg weg op een warme, vochtige en tochtvrije plek
  • Laat het deeg +/- 40 minuten rijzen. Het deeg moet zich verdubbelen
  • Als het deeg zo ver gerezen is moet je de lucht eruit slaan
  • Nu kun je het deeg iedere vorm geven die je wilt
  • Leg de broden of broodjes op een ingevette plaat en laat deze een tweede keer rijzen
  • Zet de bakplaat of blik in een voorverwarmde oven  van ca. 170 graden
  • Wees wel voorzichtig dat ze niet inzakken
  • Je kunt zien of een brood gaar is, door te kloppen op de onderkant, wanneer het hol klinkt is het brood gaar
  • baktijd +/- 25-50 minuten licht aan de grote van het brood

 

Share

Favorite