Prep
20 minCook
50 minIngredients
stevige vis (b.v.b. poon, wijting,schelvis of zeeduivel. Tenminste drie Verschillende soorten vis) | 2 kg | |
peterselie | 2 takjes | |
wortel in stukjes | 1 grote | |
prei in stukjes | 1 | |
peperkorrels | 12 gekneusde | |
laurierbladen | 2 | |
knoflook | 5 teentjes | |
saffraandraadjes | enkele | |
dun geschilde sinaasappelschil | 1 stuk | |
olijfolie | 7 eetlepels | |
in plakken gesneden venkelknol | 1 | |
tomaten | 3 | |
basilicum | 1 theelepel | |
gesnipperde ui | 1 | |
stokbrood (of meer) | 4 sneetjes |
Bereiding:
- Snijd de koppen van de vis en zet deze (schoongemaakt) op met 1 ΒΌ lt. Water
- voeg de takjes peterselie, stukjes, wortel, stukjes prei, peperkorrels, wat zout, laurierbladen,
- de helft van de uitgeperste knoflook en de sinaasappelschil toe.
- Breng het water aan de kook, matig het vuur en schuim af en toe de ontstaande schuim aan de bovenkant af.
- Week de saffraandraadjes 5 minuten in een eetlepel koud water en voeg dit felgekleurde mengsel aan de bouillon toe.
- Laat de bouillon een half uur trekken( heel zacht vuurtje) en zeef hem vervolgens af.
- Snijd de vis in stukken. Verhit 5 eetlepels olijfolie in een pan. Voeg de stukken vis, in dunne plakken gesneden venkel, klein gesneden tomaten, basilicum en ui aan de hete olie toe.
- Laat de soep 5 minuten borrelend koken (door dit harde koken gaan olijfolie en bouillon een eenheid vormen)
- Bak de resterende olijfolie aan beide zijden goudbruin en knapperig en wrijf ze dan in met de andere helft van de uitgeperste knoflook.
- Leg de sneetjes stokbrood in de borden en giet de hete soep erop.
Tip: Als Variante kunnen naast de vis ook wat mosselen en grote garnalen worden toegevoegd.