Bouillabaisse

Bouillabaisse

Prep

20 min

Cook

50 min

Ingredients

stevige vis (b.v.b. poon, wijting,schelvis of zeeduivel. Tenminste drie Verschillende soorten vis) 2 kg
peterselie 2 takjes
wortel in stukjes 1 grote
prei in stukjes 1
peperkorrels 12 gekneusde
laurierbladen 2
knoflook 5 teentjes
saffraandraadjes enkele
dun geschilde sinaasappelschil 1 stuk
olijfolie 7 eetlepels
in plakken gesneden venkelknol 1
tomaten 3
basilicum 1 theelepel
gesnipperde ui 1
stokbrood (of meer) 4 sneetjes

Bereiding:

  • Snijd de koppen van de vis en zet deze (schoongemaakt) op met 1 ΒΌ lt. Water
  • voeg de takjes peterselie, stukjes, wortel, stukjes prei, peperkorrels, wat zout, laurierbladen,
  • de helft van de uitgeperste knoflook en de sinaasappelschil toe.
  • Breng het water aan de kook, matig het vuur en schuim af en toe de ontstaande schuim aan de bovenkant af.
  • Week de saffraandraadjes 5 minuten in een eetlepel koud water en voeg dit felgekleurde mengsel aan de bouillon toe.
  • Laat de bouillon een half uur trekken( heel zacht vuurtje) en zeef hem vervolgens af.
  • Snijd de vis in stukken. Verhit 5 eetlepels olijfolie in een pan. Voeg de stukken vis, in dunne plakken gesneden venkel, klein gesneden tomaten, basilicum en ui aan de hete olie toe.
  • Laat de soep 5 minuten borrelend koken (door dit harde koken gaan olijfolie en bouillon een eenheid vormen)
  • Bak de resterende olijfolie aan beide zijden goudbruin en knapperig en wrijf ze dan in met de andere helft van de uitgeperste knoflook.
  • Leg de sneetjes stokbrood in de borden en giet de hete soep erop.

Tip: Als Variante kunnen naast de vis ook wat mosselen en grote garnalen worden toegevoegd.

Share

Favorite