Prep
1 hrIngredients
verse gist of 3 pakjes gist a 7g | 50 g | |
30 g | honing | |
lauwwarmwater | 6 dl | |
bloem | 1 kg | |
zout | 30 g |
Bereiding huisgemaakt brood
- Wij nemen gedroogde gist
- Zorg voor een schone bank maak een bultje van de bloem, zout en de gist
- Maak er een kuiltje en voeg de honing daar in
- Voeg dan beetje bij beetje het lauwwarme water toe en begin van binnen uit langzaam de bloem erdoor te roeren, kneden
- Heb je al het water toe gevoegd, dan komt het leukste: het kneden
- dan g je rollen, duwen, omvouwen..ga gewoon je gang tot ca. 5 minuten tot er een mooi deegje ontstaat
- Ga nu het deeg portioneeren en inkerven
- Zet het deeg weg op een warme, vochtige en tochtvrije plek
- Laat het deeg +/- 40 minuten rijzen. Het deeg moet zich verdubbelen
- Als het deeg zo ver gerezen is moet je de lucht eruit slaan
- Nu kun je het deeg iedere vorm geven die je wilt
- Leg de broden of broodjes op een ingevette plaat en laat deze een tweede keer rijzen
- Zet de bakplaat of blik in een voorverwarmde oven van ca. 170 graden
- Wees wel voorzichtig dat ze niet inzakken
- Je kunt zien of een brood gaar is, door te kloppen op de onderkant, wanneer het hol klinkt is het brood gaar
- baktijd +/- 25-50 minuten licht aan de grote van het brood